وب سرور چیست. عبارت وب سرور میتواند به سختافزار یا نرمافزار یا هر دوی آنها با هم اطلاق شود. در بخش سخت افزاری، وب سرور رایانه ای است که نرم افزار وب سرور و فایل های مؤلفه یک وب سایت (به عنوان مثال، اسناد HTML، تصاویر، شیوه نامههای CSS و فایل های جاوا اسکریپت) را ذخیره میکند.
یک وب سرور به اینترنت متصل میشود و از تبادل فیزیکی دادهها با سایر دستگاههای متصل به وب پشتیبانی میکند. در این مقاله به شما خواهیم گفت وب سرور چیست و در ادامه با ویژگیهای آن آشنا خواهیم شد.
وب سرور (Web Server) چیست؟
در خرید سرور مجازی، وب سرور نرم افزار و سخت افزاری است که از HTTP (پروتکل انتقال ابرمتن) و پروتکل های دیگر برای پاسخ به درخواست های مشتری که از طریق شبکه جهانی وب انجام میشود، استفاده میکند. وظیفه اصلی وب سرور نمایش محتوای وب سایت از طریق ذخیره سازی، پردازش و ارائه صفحات وب به کاربران است. علاوه بر HTTP، وب سرورها همچنین از SMTP (پروتکل انتقال ایمیل ساده) و FTP (پروتکل انتقال فایل) که برای ایمیل، انتقال فایل و ذخیره سازی استفاده میشود، پشتیبانی میکنند.
در سمت نرم افزار، یک وب سرور شامل چندین بخش است که نحوه دسترسی کاربران وب به فایل های میزبانی شده را کنترل میکند. حداقل، این یک سرور HTTP است. در سرور اختصاصی سرور HTTP نرم افزاری است که URLها (آدرس های وب) و HTTP (پروتکلی که مرورگر شما برای مشاهده صفحات وب استفاده میکند) را درک میکند. یک سرور HTTP از طریق نام دامنه وب سایت هایی که ذخیره میکند قابل دسترسی است و محتوای این وب سایت های میزبانی شده را به دستگاه کاربر نهایی تحویل میدهد.
در ابتدایی ترین سطح، هر زمان که یک مرورگر به فایلی نیاز داشته باشد که روی سرور وب میزبانی شده باشد، مرورگر فایل را از طریق HTTP درخواست میکند. هنگامیکه درخواست به وب سرور صحیح (سخت افزاری) رسید، سرور HTTP ( نرم افزار) درخواست را میپذیرد، سند درخواستی را پیدا میکند و آن را از طریق HTTP به مرورگر میفرستد. (اگر Web Server سند درخواستی را پیدا نکرد، یک پاسخ 404 را برمیگرداند.)
به عبارت دیگر نرم افزار وب سرور از طریق نام دامنه وب سایتها قابل دسترسی است و از تحویل محتوای سایت به کاربر درخواست کننده اطمینان میدهد. بخش نرم افزار نیز از چندین مؤلفه تشکیل شده است که حداقل یک سرور HTTP دارد. سرور HTTP قادر به درک HTTP و URLها است. به عنوان سخت افزار، وب سرور رایانه ای است که نرم افزار وب سرور و سایر فایل های مرتبط با یک وب سایت، مانند اسناد HTML، تصاویر و فایل های جاوا اسکریپت را ذخیره میکند.
هنگامیکه یک مرورگر وب، مانند Google Chrome یا Firefox، به فایلی نیاز دارد که روی سرور وب میزبانی شده باشد، مرورگر فایل را با HTTP درخواست میکند.
ویژگی های آن
1- میزبانی فایل ها
در ابتدا، یک وب سرور باید فایل های وب سایت، یعنی تمام اسناد HTML و دارایی های مرتبط با آنها، از جمله تصاویر، شیوه نامه های CSS، فایل های جاوا اسکریپت، فونتها و ویدئو را ذخیره کند.
از نظر فنی، میتوانید همه آن فایلها را روی رایانه شخصی خود میزبانی کنید، اما ذخیره کردن فایلها در یک وب سرور اختصاصی بسیار راحتتر است زیرا:
- یک وب سرور اختصاصی معمولاً در دسترس تر است (در حال اجرا).
- بدون در نظر گرفتن خرابی و مشکلات سیستم، یک وب سرور اختصاصی همیشه به اینترنت متصل است.
- یک وب سرور اختصاصی میتواند همیشه آدرس IP یکسانی داشته باشد. این به عنوان یک آدرس IP اختصاصی شناخته میشود. (همه ISPها یک آدرس IP ثابت برای خطوط خانه ارائه نمیدهند.)
- یک وب سرور اختصاصی معمولاً توسط شخص ثالث نگهداری میشود.
2- برقراری ارتباط از طریق HTTP
یک وب سرور از HTTP (پروتکل انتقال ابرمتن) پشتیبانی میکند. همانطور که از نام آن پیداست، HTTP نحوه انتقال ابرمتن (اسناد وب مرتبط) را بین دو کامپیوتر مشخص میکند. پروتکل مجموعه ای از قوانین برای ارتباط بین دو کامپیوتر است. HTTP یک پروتکل متنی و بدون تابعیت است.
- متنی: همه دستورات به صورت متن ساده و قابل خواندن توسط انسان هستند.
- بی تابعیت: نه سرور و نه مشتری ارتباطات قبلی را به خاطر نمیآورند. به عنوان مثال، تنها با تکیه بر HTTP، سرور نمیتواند رمز عبوری را که شما تایپ کرده اید به خاطر بسپارد یا پیشرفت شما را در یک تراکنش ناقص به خاطر بسپارد. برای کارهایی مانند آن به یک سرور برنامه نیاز دارید. (ما در مقالات دیگر به این نوع فناوری خواهیم پرداخت.)
3- عملکرد بالا
وب سرورها به گونه ای طراحی شده اند که عملکرد بالایی داشته باشند، به این معنی که میتوانند حجم زیادی از ترافیک و درخواستها را بدون کاهش سرعت مدیریت کنند. این برای وب سایتها و برنامه هایی که ترافیک زیادی دریافت میکنند مهم است، زیرا تضمین میکند که کاربران میتوانند به سرعت و بدون وقفه به محتوای مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
وب سرورها همچنین به گونه ای طراحی شده اند که مقیاس پذیری بالایی داشته باشند، به این معنی که به راحتی میتوان آنها را ارتقا داد تا در صورت نیاز، ترافیک و درخواست های بیشتری را مدیریت کنند. این آنها را برای مشاغلی که نیاز به رسیدگی به حجم زیادی از ترافیک و درخواست دارند ایده آل میکند.
4- امنیت
امنیت یکی از ویژگی های مهم وب سرورها است. آنها طراحی شده اند تا از وب سایتها و برنامهها در برابر حملات مخرب مانند حملات DDoS محافظت کنند و اطمینان حاصل کنند که فقط کاربران مجاز میتوانند به محتوا دسترسی داشته باشند. سرورهای وب همچنین از رمزگذاری برای محافظت از دادهها در برابر دسترسی کاربران غیرمجاز استفاده میکنند.
علاوه بر این، وب سرورها به گونه ای طراحی شده اند که انعطاف پذیر باشند، به این معنی که میتوانند حتی در صورت خرابی یک یا چند مؤلفه به کار خود ادامه دهند. این تضمین میکند که وب سایتها و برنامهها حتی در صورت قطع شدن در دسترس باقی میمانند.
نتیجه گیری
به طور کلی، یک سرور میتواند محتوای ثابت یا پویا را ارائه دهد. به یاد داشته باشید که اصطلاح static به معنای “همانطور که هست” است. راه اندازی وب سایت های استاتیک ساده ترین است، بنابراین پیشنهاد میکنیم اولین سایت خود را یک سایت ثابت بسازید.
اصطلاح پویا به این معنی است که سرور محتوا را پردازش میکند یا حتی آن را در یک پایگاه داده تولید میکند. این رویکرد انعطافپذیری بیشتری را فراهم میکند، اما پشته فنی پیچیدهتر است، و ساخت یک وبسایت را به طرز چشمگیری چالشبرانگیزتر میکند.
فناوری های سرور برنامه های کاربردی بسیار زیادی وجود دارد که پیشنهاد یک مورد خاص دشوار است. برخی از سرورهای برنامه به دسته بندی وب سایت های خاصی مانند وبلاگ ها، ویکیها یا تجارت الکترونیکی پاسخ میدهند. دیگران عمومیتر هستند.
اگر در حال ساخت یک وب سایت پویا هستید، برای انتخاب فناوری متناسب با نیازتان وقت بگذارید. مگر اینکه بخواهید برنامه نویسی وب سرور را یاد بگیرید (که به خودی خود یک منطقه هیجان انگیز است!)، نیازی به ایجاد سرور برنامه خود ندارید. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان وب رمز تماس حاصل نمایید.